Renske Cans
01/11/2022
5 min
0

Waarom is de Wim Hof methode goed voor je?

01/11/2022
5 min
0

Als je mij een paar jaar geleden had verteld dat ik in de winter in het Sneekermeer zou gaan liggen had ik je hard uitgelachen. Al mijn hele leven heb ik een bloedhekel aan kou. Mijn vader en ik hebben bedacht dat we tot een speciaal soort mens behoren, nl. ‘de mens die het altijd koud heeft’. Ik draag het liefst twee truien over elkaar en volgens mijn zoon douche ik op ‘standje crematorium’. Ik ben dus echt álles behalve een bikkel.

Maar als gezondheidsfreak las ik steeds vaker over de mentale en fysieke voordelen van de Wim Hof methode. Het fascineerde me én het leek me verschrikkelijk... Reden genoeg om me aan te melden voor een workshop bij Wim Hof instructeur Daniel Kluken. Daar ervoer ik voor het eerst de magie van je eigen adem en de enorme kick van het ijsbad. Vanaf dat moment heeft het me niet meer losgelaten…

Maar wat maakt de Wim Hof methode nu zo bijzonder en gezond?

De methode bestaat uit de krachtige combinatie van ademhalingsoefeningen, blootstelling aan kou en het ontwikkelen van een sterke focus en mindset.

De ademhalingsoefening bestaat uit 30 keer diep en krachtig inademen en weer rustig uit blazen. Na de laatste uitblazing wacht je rustig tot je weer een ademprikkel krijgt (de tijd dat je niet ademt noem je de retentie tijd). Dan adem je weer in en begin je aan je volgende ronde van 30 keer. Na een tijdje kun je wat licht in je hoofd worden en tintelingen ervaren, dat is normaal. Adem in ieder geval twee rondes maar meer mag ook.

Als ik zelf wat langer zo adem kom ik vaak in een soort trance. Ik zie dan allerlei kleuren en grafische patronen. Dit schijnt te komen doordat de ademhalingsoefening de aanmaak van DMT door je pijnappelklier stimuleert. Wim Hof roept niet voor niks ' Get high on your own supply!'  Sommige mensen ervaren de ademhalingsmethode als emotioneel of zelfs wat beangstigend. Het is het loslaten van de controle en daar houden we niet zo van ;-)  


Veiligheidswaarschuwing: doe de ademhalingsoefeningen altijd in een veilige omgeving, nooit in het water.

Wat gebeurd er verder in je lijf?

Het zuurstofgehalte in je bloed stijgt en het koolstofdioxide gehalte daalt. Dit hogere zuurstofgehalte zorgt ervoor dat je mitochondriën (de energiefabriekjes in je cellen) meer ATP (energie) kunnen maken. Zo zorgt de Wim Hof methode dus direct voor meer energie en uithoudingsvermogen. Tijdens de workshop ga je dat zelf ook ervaren!

De Wim Hof methode zorgt ook voor een beter immuunsysteem en dat is echt wel bijzonder. Er werd namelijk altijd gedacht dat je geen invloed hebt op je autonome zenuwstelsel en dus op je immuunrespons. Maar diverse wetenschappelijke studies bij Wim Hof en andere beoefenaars van de methode hebben aangetoond dat zowel de ademhalingsoefeningen als het ijsbad zorgen voor een tijdelijke toename van de stresshormonen adrenaline en cortisol. Dit zorgt voor een verlaging van diverse ontstekingseiwitten en een toename van anti-ontstekingseiwitten. Kortom, een beter functionerend immuunsysteem. Dit effect was zelfs na zes dagen nog meetbaar!

Minder ontstekingseiwitten en meer anti-ontstekingseiwitten is voor iedereen fijn maar vooral voor mensen met auto-immuunziektes zoals astma, reumatoïde artritis, MS, de ziekte van Crohn, fibromyalgie etc. Zij hebben namelijk last van een overactief immuunrespons en krijgen ontstekingen in hun gewrichten, pezen of hun spijsverteringskanaal. De ademhalingsoefeningen en het ijsbad zorgen voor een daling van de ontstekingsstoffen en een toename van anti-ontstekingsstoffen.

Naast de wetenschappelijke studies waar Wim Hof en beoefenaars zich aan onderwierpen is er ook een zeer uitgebreide survey gedaan onder duizenden Wim Hof beoefenaars van over de hele wereld. Hieruit bleek i.d.d. dat veel mensen met auto-immuunziektes verlichting van hun klachten ervaren of dat de klachten soms zelfs verdwijnen. Daarnaast werden meer energie, een sterkere focus en minder last van depressies ook veel genoemd.

Kou zorgt ook voor de activering van je lichaamseigen antioxidanten systeem (Nrf2 systeem). Eh.. je wat?? Dit betekent dat het je lichaam beschermt tegen oxidatieve schade (schade die ontstaat wanneer gezonde weefsels en cellen beschadigd raken door vrije radicalen). Oxidatieve schade kan resulteren in ongecontroleerde celdelingen (kanker), veroudering en meer kans op gezondheidsklachten. De kou werkt hier dus beschermend tegen.

De Wim Hof Methode is ook heel goed is voor je hart en bloedvaten. Het versterkt de spieren van je cardiovasculaire stelsel. Voor de ijdeltuiten onder ons, dit beteken dus ook spatader preventie!

De kou is vooral ook heel goed nieuws voor mensen die iets willen doen aan hun overgewicht. Het verbetert je metabolisme (verbranding) én activeert je bruin vet. En dat laatste is goed spul!

Je hebt twee soorten vet; het witte vet, daar willen de meeste mensen vanaf, en het bruine vet. Baby’s hebben relatief veel bruin vet maar bij de meeste volwassenen is het verdwenen omdat we simpelweg altijd in comfortabele temperaturen verblijven (use it or lose it) en dat is jammer want bruin vet kan iets ontzettend handigs: het kan warmte maken met behulp van de vetzuren in je lichaam. Het is dus een soort interne CV ketel die het vet waar je vanaf wilt als brandstof gebruikt. Ik beeld me altijd in hoe mijn bruine vet mijn witte vet op eet als ik in het koude water lig. dat motiveert me dan toch weer om er nog wat langer in te blijven ;-). Als je geen bruin vet hebt wil je de aanmaak  activeren en als je weinig bruin vet hebt wil je er liever wat meer van.

Kortom, de Wim Hof methode kan zorgen voor een waslijst aan gezonde effecten:

 • Meer energie
 • Anti-ontstekend
 • Sterker immuunsysteem
 • Verlichting bij auto-immuunziekten
 • Boost lichaamseigen antioxidanten systeem
 • Goed voor je hart- en bloedvaten
 • Lagere bloeddruk
 • Beter metabolisme
 • Vetverbranding
 • Bruin vet activatie
 • Beter bestand tegen kou
 • Minder burn-out klachten
 • Minder stress
 • Minder depressie
 • Endorfine boost (gelukshormonen)
 • Meer focus
 • Meer discipline
 • Etc.

Chronische stress is dus slecht, maar zo nu en dan een portie acute stress maakt je juist sterker. We noemen dit hormese; het toedienen van een stressor waar je sterker van wordt. Krachttraining is een ander mooi voorbeeld.

Als antibikkel is het nog steeds elke keer een kleine overwinning op mezelf. Ik weet dat het gezond is, dat het anti-ontstekend is, dat het goed is voor mijn hart- en bloedvaten en bijdraagt aan mijn vetverbranding. Allemaal leuk en aardig voor iemand die in de basis kern gezond is. Mijn persoonlijke winst zit hem vooral in de mentale reset die het me brengt. Elke keer is het water weer verrotte koud. Maar zodra ik die eerste stress reactie voorbij ben krijg ik weer een grote glimlach en vind ik mijn rust en happiness in de kou.

En het mooie is, bijna iedereen kan het*, het is gratis, oefen onder de douche, zoek een meertje in de buurt, verzamel buddies met wie je samen kunt gaan.

Vind je dit spannend en wil je graag wat meer begeleiding? Boek dan een Wandel Consult incl. Koude Training of een Wim Hof Workshop. De workshop van 12 februari zit alweer vol maar op 19 maart is er nog plek. Dat geeft je genoeg handvatten om daarna lekker zelf aan de slag te gaan en de voordelen voor jezelf te ervaren.

Wim Hof workshop


*De Wim Hof methode is in principe voor iedereen geschikt en gezond. Er zijn wel enkele contra-indicaties: hart-/vaatziekten, epilepsie, Fenomeen van Raynaud type 2 en zwangerschap. Raadpleeg bij twijfel altijd je huisarts.


Reacties